Bezlepková Vianočka

Vianočka

Vianočka je tradičné vianočné pečivo, ktoré sa pripravuje z múky, droždia a iných ingrediencií. Pre ľudí trpiacich na celiakiu alebo intolerancie na lepok, existujú alternatívne recepty na bezlepkovú vianočku, ktoré sú rovnako chutné ako tradičné vianočky.

Potrebujete:

  • 250g múky Schar mix B
  • 200ml mlieka
  • 15g čerstvého droždia
  • 2 PL cukru
  • 60g majonézy
  • 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Pripravte kvások:
  • Do mlieka rozdrobte 15g čerstvého droždia, 2 PL cukru.
  • Nechajte kvások odpočívať na teplom mieste asi 15-20 minút, kým sa na povrchu objavia bublinky.
  1. Pripravte cesto:
  • Do kvásku pridajte 60g majonézy a dôkladne premiešajte.
  • Pomaly pridávajte bezlepkovú múku a miešajte, kým sa všetko spojí do hladkého cesta.
  • Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30 minút, kým sa nezdvojnásobí.
  1. Formujte vianočku:
  • Vyberte cesto z misky a vytvarujte ho do tvaru vianočky. Môžete použiť špeciálne formy alebo si vytvarovať vianočku rukami.
  • Vložte vianočku na plech s papierom na pečenie a nechajte odpočívať ďalších 30 minút.
  • Pred pečením potrite vianočku rozšľahaným vajcom.
  1. Pečte vianočku:
  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Do spodnej časti rúry postavte plech s vodou, aby sa vytvorila zápar. Tento krok pridá vlhkosť a udrží vianočku mäkkú a šťavnatú.
  • Vianočku vložte do rúry a pečte asi 30 minút, kým nie je pekná a zlatistá.
  • Po upečení nechajte vianočku vychladnúť na mriežke

Prajeme vám veľa radosti pri pečení a dobrú chuť!