Sviatky, a najmä Veľká noc, sú časom na rodinné chvíle, radovánky a pečenie. Pre tých z nás, ktorí sa snažia jesť zdravšie alebo potrebujú jesť bezlepkovú stravu, môže byť nájdenie vhodných receptov na pečenie náročné. Preto sme pre vás pripravili tento skvelý bezlepkový recept na Linecké koláčiky, ktoré sú dokonalé na Veľkú noc.
Pripravili sme pre vás 2 recepty, jeden jednoduchý s hotovým cestom od Novalimu a druhý, ktorý si môžete pripraviť doma od úplného základu.
Suroviny:
- 2 balenia hotového lineckého cesta od NOVALIM
- Lekvár podľa vlastného výberu
Postup:
- Cesto nechajte chvíľu odpočinúť na izbovej teplote, aby bolo ľahšie spracovateľné.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-5 mm.
- Vykrájajte koláčiky pomocou rôznych foriem, môžete použiť napríklad kruhové alebo srdcové formy.
- Položte vykrojené koláčiky na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte na 180 stupňov Celsia po dobu 10-12 minút, kým nebudú koláčiky zlatisté.
- Nechajte koláčiky vychladnúť na plechu.
- Následne každý koláčik potrite lekvárom a spojte s ďalším koláčikom.
- Hotové koláčiky môžete ozdobiť posypaním práškovým cukrom.
2. Recept od základu
Potrebujeme:
- 350 g bezlepkovej zmesi
- 200 g rastlinného tuku alebo masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky bezlepkového kypriaceho prášku
- 1 vajce
- Lekvár na naplnenie
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
- V miske zmiešame bezlepkovú zmes, práškový cukor, vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt a bezlepkový kypriaci prášok.
- Pridáme zmäknuté maslo alebo rastlinný tuk a vajce.
- Vymiesime do hladkého cesta.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
- Zachladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi pol cm.
- Vykrajujeme rôzne tvary a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 10-12 minút, kým nebudú zlatohnedé.
- Po upečení necháme vychladnúť na plechu.
- Polovicu koláčikov poprášime práškovým cukrom a prikryjeme ňou druhú polovicu koláčikov, ktoré sme vopred potreli lekvárom.
- Necháme odstáť aspoň deň-dva, aby sa chute preliali.
- Uložíme do uzatvárateľnej nádoby, kde vydržia kľudne aj viac ako týždeň.
Prajeme vám veľa radosti pri pečení a dobrú chuť!