Bezlepková knedľa

Knedľa na podnose

Knedľa je tradičné jedlo na Slovensku, ktoré si získalo veľkú obľubu svojou chuťou a jednoduchou prípravou. Knedle sú vynikajúcou prílohou k mnohým hlavným jedlám, ako sú napríklad guláš alebo kapustnica. V tomto recepte vám ukážeme, ako si pripraviť slanú knedlu s použitím kysnutého cesta. Táto jednoduchá a chutná príloha určite pridá do vášho jedálnička nové chute a bude sa hodiť ku každému vášmu obľúbenému jedlu.

Ingrediencie :

  • 15g droždia
  • 1 lyžičku krystalického cukru
  • 250 ml mlieka
  • 300 g Mix B od Schär
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica oleja
Valkanie cesta

Postup:

  1. V malom hrnčeku rozmiešajte droždie s 1 lyžičkou krystalického cukru a 50 ml mlieka. Nechajte postáť asi 10 minút, kým droždie nezačne peniť.
  2. Do väčšej misky si dajte Mix B od Schär a pridajte soľ.
  3. Do zmesi pridajte olej a zvyšok mlieka, vajíčko (bezlepkovú žemlu posekanú na drobno (podľa chuti) a premiešajte.
  4. Pridajte droždovú zmes a premiešajte, kým sa zmes nezačne pomaly oddeľovať od okrajov misky.
  5. Zmiešanú zmes dajte na dosku a cesto premiešajte rukami, kým nezískate hladkú hmotu.
  6. Vytvarujte z cesta oválne knedle a nechajte ich odpočívať 20 minút.
  7. V hrnci s vriacou osolenou vodou parte knedle 15-20 minút.
  8.  Po vybratí z pary pretrite jemne olejom celú knedľu rukami , aby sa nelepila.

Prajeme vám veľa radosti pri parení a dobrú chuť!