Tento perníkový koláč je nielen dokonalým dezertom pre všetkých milovníkov sladkého, ale aj skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia zdravo stravovať. Bez obsahu lepku je tento koláč vhodný aj pre ľudí s celiakiou alebo s inými potravinovými alergiami. Príprava je jednoduchá a rýchla, takže si môžete vychutnať sladkú pochúťku kedykoľvek a bez zbytočného času stráveného v kuchyni.
Ingrediencie:
- 400 g hladká múka
- 300 g práškový cukor
- 500 ml mlieko
- 150 ml olej
- 2 PL kakao
- 1 ks vajce
- 1 ks kypriaci prášok do pečiva
- 1 ks kypriaci prášok do perníka
- 1 ks vanilkový cukor
- Lekvár (podľa chuti)
- 200 g čokoláda
- 1 lyžica cera (parafín) na zjemnenie
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, práškový cukor, kakao, kypriaci prášok do pečiva, kypriaci prášok do perníka a vanilkový cukor.
- V menšej mise rozšľahajte vajce s mliekom a olejom a pridajte k suchým ingredienciám.
- Pomocou metly alebo mixéra premiešajte všetky ingrediencie, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie (priemer cca 26 cm).
- Pečte koláč v predhriatej rúre na 180 °C približne 45-50 minút, alebo kým vrchol nie je pevný na dotyk a špajdľa vložená do stredu koláča vyjde čistá. Ak začne koláč príliš tmavieť, môžete ho počas pečenia zakryť alobalom.
- Nechajte koláč vychladnúť v forme, potom ho vyberte a položte na mriežku alebo tanier.
- Potrite vrch lekvárom.
- Roztopte čokoládu vodným kúpeľom alebo v mikrovlnnej rúre. Pridajte kúsok cery (parafínu) na zjemnenie polevy a premiešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Prelejte čokoládovú polevu cez lekvár na koláči a nechajte ztuhnúť.
- Nakrájajte perníkový koláč na porcie a podávajte.
Prajeme vám veľa radosti pri pečení a dobrú chuť!