Štedrá Večera u Fenylketornurikov

S vianočnými sviatkami sú spojené prípravy jedál pre celú rodinu počas sviatočných dní. Varenie a pečenie sa v mojej rodine začína vždy už minimálne týždeň pred Štedrým dňom. Moji rodičia u nás doma vždy pripravujú jedlo na večeru zvlášť pre mňa, keďže mám Fenylketonúriu a mnoho zo sviatočného menu nemôžem jesť, kvôli vysokému obsahu bielkovín. Pre pripomenutie, Fenylketonúria je dedičná vzácna choroba. Ide o poruchu, kde moje telo nevie spracovať z jedla aminokyseliny, čiže bielkoviny, ktoré sa mi v tele a krvi hromadia ako škodlivá látka. Bielkoviny mi teda poškodzujú mozog a tým celú funkčnosť. Preto musia pacienti s touto chorobou dodržiavať celoživotnú diétu. Na Štedrú večeru je u nás zvykom vždy jesť oblátky s medom a cesnakom pre symbol zdravia v nastávajúcom roku. Keď som bol malý chlapec, rodičia mi objednávali bezlepkové oblátky, ktoré majú 2,7g bielkovín na 100g. Typickou polievkou, ktorá nechýba ani na našom stole je pravá domáca kapustnica. Pre mňa ju maminka vždy varí zvlášť. Neobsahuje žiadne mäso, naopak je bohatá na domáce hríby, ktoré veľmi obľubujem. V našej vianočnej kapustnici nesmú chýbať ani sušené domáce slivky, ktoré dodajú polievke jemnú nasladlú chuť. Pri našej Štedrej večeri sú chody naozaj bohaté. Nakoľko máme korene z východného Slovenska, máme až tri chody hlavných jedál, pretože sme si ponechali zvyky od našej rodiny. Prvým hlavným jedlom je zemiakový šalát s rezňom. Pre mňa je pripravený zemiakový šalát s vegan majonézou. Šalát tiež neobsahuje vajíčka, ale veľa zeleniny, ktorú mám rád. Namiesto rezňov mám prílohu šampiňóny v PKU trojitom obale. Potrebné suroviny na obalenie sú múka, strúhanka a vaječná nahrážka. Druhý chod hlavného jedla je ryba. V mojom prípade mám pripravené hranolky, ktoré som od detstva mal vždy rád, keď som ich jedol práve na sviatky. Príloha je vždy bohatá na rôznu zeleninu ako kukurica, olivy, hríby, uhorky a iné. Okrem ryby, ktorú pochopiteľne nejem kvôli vysokému obsahu bielkovín mi maminka pripravuje krabie tyčinky, ktoré v malom množstve nemajú vysoký obsah bielkovín. Pre spestrenie večere mám v porcii maximálne 3 kusy malých tyčiniek. Posledným chodom počas našej Štedrej večere sú východniarske „bobaľky“. Ide o malé buchtičky podávané v makovo-medovom náleve. V tomto prípade mi maminka vždy pripravuje bobaľky z PKU múky, vaječnej nahrážky a ďalších surovín. Okrem maku, ktorý nemôžem kvôli vysokému obsahu bielkovín mi mamina pripravuje škoricovo-medový nálev. Priznám sa, že toto jedlo som ako malý chlapec miloval, avšak pri všetkých porciách som ho temer nikdy nevládal zjesť celé. Posledné roky tento chod radšej ani nejedávam. Po naozaj Štedrej večeri nastáva čas na spoločné rodinné rozbaľovanie darčekov, ktoré nám vždy vyčaruje úsmev a radosť. Pevne verím, že som vás inšpiroval pre nápady na vaše sviatky. Prajem Veselé Vianoce a úspešný a zdravý rok 2023!